Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület

Alapítva: 1934.

Hiba
  • [sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló holtmaros1 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Holt-Maros

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló holtmaros1 mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Holt-Maros

Víztérkód: 06-059

Szeged város újszegedi városrész frekventált részén terül el mintegy 6 hektár területen. A holtág hossza kb. 4 kilométer átlagos szélessége 10-15 méter, a vízmélység 1-2 méter között változik. A III. évezred elején revitalizált holtág-szakasz halászati jogát hosszú-távú bérleti szerződés keretében, Szeged város a Horgász Egyesület kezelésébe adta a város gyermek és ifjúsági horgászás fellendítése érdekében. Az egyesület évente 15-20 mázsa halat, főleg pontyot telepít a holtágba, de az elmúlt években a vízbe csuka, compó széles kárász és keszeg is került telepítésre.

Fogható őshonos halfajok: ponty, harcsa, csuka, süllő, balin, keszegfélék.

Vízterületre érvényes engedélyek: Kombinált, Holt-Maros, Sporthorgász (őshonos hal elvitelére nem jogosít!), Napijegy, Holt-Maros 15 év alatt (ingyenes!), Csongrád megyei gyermek horgászjegy.

or Map

 

{gallery}holtmaros1{/gallery}

 

 Néhány szebb fogás

{gallery}holtmaros2{/gallery}

 

 

Horgászrend (kivonat)

A részletes horgászrend előírásai felnőtt horgászra vonatkoznak. A kedvezményezettek körébe tartozó – ezen belül a 70 év alatti nyugdíjas és ifjúsági (1 botos) – kategóriákban a kiváltott területi engedélyben foglalt szabályok és előírások vannak érvényben.

 

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

(1) A Horgászegyesület vízterületére váltott területi engedély tulajdonosa elismeri a vízterületre vonatkozó horgászrendben foglalt szabályok ismeretét.

(2) Az Egyesület valamennyi vízterületére vonatkozó területi engedéllyel rendelkező horgász tudomásul veszi, hogy horgászásáról, halfogásáról amennyiben az ellenőrzésre jogosultak szabálytalanságot észlelnek kép és vagy hangrögzítés készülhet, melyet az Egyesület és szervei vitás esetben a bizonyításhoz, törvényeknek megfelelő módon felhasználhat.

(3) Az egyesület kezelésében lévő Újszegedi Holt-Maros vízterületen általánosan a 2013. évi CII. Halgazdálkodásról szóló törvény és végrehajtási rendeleteiben foglalt horgászat rendje van érvényben az alábbi kivételekkel:

- az egyesület által kezelt vízterületeken az egyes halfajok kifogható mérettartományát, érvényes tilalmi idők meghatározását az alábbi táblázat tartalmazza. Őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra vonatkozó napi kvótája:

 

MAGYAR NÉV

Fajlagos

tilalmi idő

EGYESÜLETI VÍZTERÜLETEKEN

Kifogható méret

kötelező vissza helyezni

kötelező elvinni

naponta kifogható maximális mennyiség és db. szám

Csuka

02.01 - 03.31.

40 cm.

-

-

2 db.

Balin

03.01 - 04.30.

40 cm.

-

-

2 db.

Sügér

03.01 - 04.30.

-

-

-

Σ 3 kg.

Fogassüllő

03.01 - 04.30.

40 cm.

-

-

2 db.

Kősüllő

03.01 - 06.30.

25 cm.

-

-

2 db.

Domolykó

04.15 - 05.31.

25 cm.

-

-

Σ 3 kg.

Jász keszeg

04.15 - 05.31.

20 cm.

-

-

Σ 3 kg.

Szilvaorrú keszeg

04.15 - 05.31.

20 cm.

-

-

Σ 3 kg.

Garda

04.15 - 05.31.

20 cm.

-

-

Σ 3 kg.

Paduc

04.15 - 05.31.

20 cm.

-

-

Σ 3 kg.

Ponty

05.02 - 05.31.

30 cm.

4 kg. feletti

-

2 db.

Compó

05.02 - 06.15.

25 cm.

Az Egyesületi vizeken megtartani tilos!

Harcsa

legfeljebb 100 cm.-es példányok esetén            05.02. - 06.15.

 

60 cm.

 

-

100 cm. felett

2 db.

Sebes pisztráng

10.01 - 03.31.

22 cm.

-

-

2 db.

Menyhal

25 cm.

-

-

3 db.


Az egyesület nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen a táblázatába foglalt, napi darabszám korlátozás alá tartozó őshonos halfajokból naponta legfeljebb összesen 3 darabot foghat ki a táblázatban részletezett bontásban. /pld. 2 db. ponty+1 db. süllő/Az összes – darabszám-korlátozással nem érintett – kifogott őshonos hal összes tömege nem haladhatja meg a napi 3 kg. – az egybotos kedvezményezett szerinti horgász esetén pedig a napi 2 kg.-ot. Ha a horgász olyan őshonos halat fog, amellyel a 3 kg.-os illetőleg kedvezményezett esetén pedig az 2 kg.-os súlyhatárt átlépi, a halat megtarthatja, azonban aznap több őshonos halat nem foghat ki. A turista állami jeggyel rendelkező horgász a táblázat szerinti napi darabszám-korlátozás alá tartozó halfajokból naponta összesen 1 darabot, a napi darabszám-korlátozás alá nem eső fajokból naponta összesen 2 kg-ot foghat ki.

(4) Az egyesület vízterületein a területi jegyben meghatározott ponty és ragadozóhal mennyiség tartható meg!

(5)  Az egyesület vízterületeiről kötelező elvinni az ezüstkárász, busa, törpeharcsa, naphal és razbóra kifogott példányait. Összesen napi 5 kg. össztömeg fogható, melybe beszámít 1 db. megtartható amur is.  A 4 kg.-nál nagyobb tömegű amur nem tartható meg.

(6)  A halak súlyának meghatározásához mérleg használata kötelező.

(7)  A megtartani kívánt nemes halat azonnal, dátum/idő, víztér kód, vízterület, súly rovatokba a horgászat folytatása előtt be kell vezetni a területi jegy táblázatába és a fogási naplóba.

(8)  Egyéb őshonos valamint az invazív halfajok tömegét a fogási napló megfelelő rovataiba, a vízpart elhagyása előtt, de legkésőbb tárgynap 24.oo óráig kell bejegyezni

 

TERÜLETI SZABÁLYOK

Az egyesület összes vizén a szivar ólmos pergetés tilos.

(A vízterületen tilos a tűzgyújtás, fürdés, és egyéb téli vagy nyári vízi sport űzése.

A vízparton bekövetkezett balesetekért az egyesület felelősséget nem vállal.

Az egyesület elnöke horgászati idényben – indokolt esetben (haltelepítések, versenyek, stb.) idejére – meghatározott ideig, meghatározott helyen szüneteltetheti a horgászatot, melyről a kihelyezett táblákon és az egyesület honlapján tájékoztatja a horgászokat.

Tilalmi idő alatt tilos a mólók javítása, és halfogásra alkalmas horgászfelszereléssel a vízparton tartózkodni.

A vizeken foglalt hely nincs. A vízterület gépjárművel történő megközelítésével okozott mezőgazdasági kárért a gépjármű vezetőjét terheli felelősség.

A Holt-Maroson horgászállás nem építhető.

A Traktor utcából nyíló ABA és Margit utca közötti szakaszon a Holt-Maroshoz vezető utcákba gépjárművel behajtani, ott várakozni TILOS! Gépjárművel történő megközelítés (kizárólag száraz időszakban) a holtág szakasz déli oldalán húzódó földútról lehetséges.

Tekintettel arra, hogy a Holt-Maros vízterület lakóövezetben helyezkedik el, és a víz mindkét oldalán séta- és kerékpárút lett kialakítva, az egyesület az Országos Horgászrend előírásainak betartásán túl az alábbi, külön e vízre érvényes horgász rendet írja elő minden, a vízterületre érvényes területi engedéllyel rendelkező horgász számára: Csónakból vagy bármely vízi alkalmatosságról horgászni tilos!

Horgászni csak a kialakított töltés koronáról szabad. TILOS a töltés rézsűben horgászhelyet kialakítani, mólót építeni vagy bármilyen más módon horgászállást építeni! Rakós-bottal horgászni tilos! A vízminőség megóvása érdekében az etetés (etetőkosaras is) TILOS!

Az egyesület összes vízterületén a kempingezés és sátorállítás tilos!

Az egyesület vízterületein az etetőhajó használata TILOS!

A horgász baleset esetén és egyéb kárelhárításban a tőle elvárható módon köteles részt venni.

A horgász köteles a halászati őrök rendelkezéseit teljesíteni, kérésükre segítséget nyújtani.

Horgászrend megsértését, szemetelést, az észlelt vízszennyezést és a halpusztulást a horgász köteles haladéktalanul a legközelebbi halászati őrnek jelezni, vagy az Egyesület irodájában bejelenteni.

 

Minden horgász köteles a vízpart tisztaságát megóvni!

Szemetes horgászhelyen még a horgászatot sem szabad megkezdeni.

SZEMETES HELYEN HORGÁSZNI TILOS!

A horgászat befejezését követően a keletkező szemetet a horgász köteles magával vinni!

A szemetes helyen horgászóktól a halászati őr köteles a területi engedélyt bevonni!

Horgászrend megsértését, szemetelést, az észlelt vízszennyezést és a halpusztulást a horgász köteles haladéktalanul a legközelebbi halászati őrnek jelezni, vagy az Egyesület irodájában bejelenteni.

Az egyesületi irodában
I. félévben (január 03.-június 30.) között a
PÉNZTÁR NYITVATARTÁSA:

HÉTFŐ  9:00 - 12:00
KEDD 9:00 - 18:00
SZERDA  9:00 - 16:00
CSÜTÖRTÖK 9:00 - 16:00
PÉNTEK 9:00 - 18:00

2021. évi fogási naplók leadási határideje: 2022. február 28.

Az iroda 2022. január 03. és február 28. közötti időszakban munkanapokon nyitvatartási időben fogadja a naplót leadó horgásztársakat.

1131527
Ma
Tegnap
Ezen a héten
Ebben a hónapban
Múlt héten
Múlt hónapban
Összesen
192
306
498
1128357
7266
8075
1131527
Saját IP: 3.91.92.194
2022-01-18 11:23

Jelenleg 27 vendég és 0 felhasználó van vonalban.